(Zweverige) YOGA VS. (Feitelijke) WETENSCHAP: vrienden of vijanden?

Hallo beste mede-sceptici 👋🏻

Yoga heeft voor vele mensen nog een zweverig imago. Hoe kan het ook anders met oefeningen en teksten die duizenden jaren oud zijn. Yoga komt oorspronkelijk uit een tijd waarin de westerse wetenschap zoals wij die nu kennen nog niet eens bestond.

Als voormalig leerkracht wetenschappen geef ik jullie de rauwe, droge waarheid in dit artikel.

Laten we starten en meteen met de deur in huis vallen!

Is de werking van Yoga bewezen door de wetenschap?

Als ervaren yogi kan ik jou het een en ander vertellen: op de gezichten van elke yogi na een yogales staat af te lezen wat het effect van de les is. Volledig ontspannen, wat versuft, maar glimlachend en voldaan 🥴. Er zijn meer dan 300 miljoen mensen op de hele wereld die yoga doen. Aan dat cijfer kom je niet zomaar met wat “zweverige” (sorry voor het woord…) bullshit. De cijfers zijn er. Yoga werkt. Ik persoonlijk heb geen zwart-op-wit bewijs nodig voor iets wat ik al jaren zie werken bij mezelf en anderen.

Maar, ik beloofde feiten, dus hier zijn ze dan:

Yoga draait om de 3 aspecten van één persoon: het lichaam, het mentale en de ziel. Yoga betekent letterlijk <verbinden> en tijdens het beoefenen van yoga breng je voor heel even “body, mind & soul” samen. Het lijkt me dus ook maar logisch dat ik het antwoord op de vraag in 3 delen onderverdeel.

1) De effecten van Yoga op het lichaam

De fysieke effecten van yoga zijn een gemakkelijk onderzoeksonderwerp. Niet alleen voor yoga, maar ook voor heel wat andere sporten zijn onderzoeken gedaan. Laat ik dus starten met het gemakkelijkste van de drie: het lichaam.

FYSIEKE VOORDELEN BIJ REGELMATIGE UITVOERING VAN YOGA: 🤸🏼

  • De algemene flexibiliteit van je lichaam vergroot (versterkt je sportprestaties en dus perfect complementair met andere sport).
  • Je spierkracht vergroot (maar: 1 uurtje yoga per week heeft natuurlijk niet hetzelfde effect als krachttraining. Het zorgt eerder voor een algemene vormspanning en -versteviging).
  • Door bovenste 2 voordelen ga je standaard een betere lichaamshouding aannemen, wat op zijn beurt minder blessures als gevolg heeft.
  • Het is bewezen dat beweging de botdensiteit (dichtheid) vergroot. Dit kan osteoporose voorkomen op latere leeftijd.
  • Door de vele omgekeerde houdingen verbeter je de bloedcirculatie in je lichaam (bloed brengt zuurstof en voedingstoffen rond in je lichaam, voert CO2 af, bestrijding van ziekteverwekkers, … ➡️ je voelt je vitaler).
  • Frequente beweging zorgt voor vetverbranding met afvallen als gevolg (again, natuurlijk niet hetzelfde als een effectieve verandering in je dieet 80% van afvallen draait om voeding).
  • YOGA MAAKT JE JONG: Nu denk je “huh, moet dit niet bij het mentale staan, als in ‘jeugdigheid’?” – nope, er is wel degelijk bewijs te zijn dat yoga je fysiek jong houdt. De topjes van onze chromosomen, telomeren genoemd, worden telkens wanneer een cel zich deelt ietsje korter. Door de lengte van de telomeren te meten, kun je dus iets zeggen over de ‘jeugdigheid’ van een persoon. Telomeren worden aangetast door chronische stress (en ongezond eten). Het goede nieuws is: het verminderen van stress kan de biologische klok vertragen. Uit onderzoek onder 24 mannen die zes dagen per week elke dag een uur yoga deden, bleek dat de telomerase, de vernieuwing van de telomeren, met dertig procent omhoogschoot. Deze vernieuwing kan zelfs op oudere leeftijd nog plaatsvinden.
    Het is dus nooit te laat om met yoga te beginnen!

2) De effecten van Yoga op het mentale

Yoga en stress hoor je vaak samen in een zin.

Wetenschappelijk gezien is stress een cocktail van deze hormonen: cortisol, adrenaline en noradrenaline 🍸 cheers!

Wij geven hier gewoon de negatief smakende naam “stress” aan. Maar eigenlijk zijn dit nét dezelfde hormonen die je krijgt wanneer je eindelijk iets gaat doen dat je graag doet, alleen noemen we de cocktail dan “enthousiasme”.

MENTALE VOORDELEN BIJ REGELMATIGE UITVOERING VAN YOGA: 🧘

De mentale effecten zijn moeilijker maar dus wel degelijk te onderzoeken. De resultaten van meeste onderzoeken zijn echter slechts besluiten die suggereren.

  • Yoga zorgt voor een betere balans tussen het parasympatisch (herstel van je lichaam terwijl je slaapt) en sympatisch (fight-,flight, or freeze-reacties) zenuwstelsel. Hierdoor wordt er minder cortisol in je lichaam aangemaakt (stresshormoon). Dat yoga stress vermindert? Feit.
  • Niet alleen het stresshormoon wordt minder aangemaakt, je gelukshormonen (dopamine, serotonine en endorfine) worden meer aangemaakt! Al met 15 minuten yoga elke dag kun je de samenstelling van de hormonen in je brein positief veranderen. Yoga maakt je (tijdelijk) gelukkiger? Feit.
  • Door deze twee zaken kan yoga angst en depressies verminderen (klik op het woord angst om de studie te lezen)

3) De effecten van Yoga op de ziel

De ziel, soul, je levensenergie, bewustzijn, karakter, spirit, binnenste, je gevoel, intuïtie, … er zijn zoveel woorden voor een tegelijkertijd onduidelijke koepelende term. Voor een onderzoek moet je jouw onderzoeksfactoren kunnen isoleren zodanig je een éénduidig besluit kunt maken. Zie je waarom hier de westerse wetenschap in conflict ligt met yoga? 🤔

SAMENGEVAT

De gezondheidsvoordelen van yoga zijn bewezen, een 100% zekere verbetering van de volledige mentale gezondheid niet. Er zijn wel heel wat suggesties en aannemingen dat yoga een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid.

KORTOM: Yoga wordt ondersteund door de wetenschap, maar het volledig concept (lichaam, geest en ziel) is niet bewezen.

MAAR: Heb jij eerst wetenschappelijk bewijs nodig voor je gelooft dat een appel op de grond zal vallen als deze van de tafel rolt? Ik denk niet dat je eerst een volledig onderzoek naar zwaartekracht leest? Nee, je gaat af op ervaring en het resultaat dat je al eerder hebt gezien.

Kunnen we dan gewoon samenvatten dan yoga werkt, gebaseerd op de effecten die meer dan 300 miljoen mensen al ervaren hebben? Laat van je horen in de comments!

Veel liefs en energie ✌️
Blondie